Werknemers zijn vaker ziek en het herstel duurt langer. Aandeel psychisch verzuim neemt toe.
Het gemiddelde verzuim van medewerkers in het mkb (tot 200 medewerkers) is in de eerste helft van 2018 licht gestegen naar 3,7% ten opzichte van 3,5% in 2017. Daarmee ligt het nog altijd 1% lager dan bij grotere bedrijven. Werknemers zijn niet alleen vaker ziek, ook duurt het herstel langer. Zorgelijk is de toename van het aantal ziektegevallen als gevolg van psychische klachten. Werkstress als reden voor verzuim is bijvoorbeeld gestegen van 16% in 2015 naar inmiddels 20% van het totale verzuim.
[info]
Onderzoek wijst uit dat vooral investeren in werkplezier loont om verzuim door werkstress te voorkomen. Hoe? Door werknemers meer vrijheid, steun en ruimte voor ontwikkeling te bieden. Ook autonomie bij de invulling van het werk, oprechte aandacht, waardering voor het werk en de juiste persoon op de juiste plek zijn belangrijk. Flexibele werktijden kunnen ook een positieve bijdrage leveren aan werkplezier.
Bekijk ook deze infographic
[/info]
Medewerkers in het mkb zijn niet alleen vaker, maar vooral ook langer ziek in vergelijking met vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van ArboNed. Van het totale verzuim duurt 21% van het aantal meldingen langer dan 6 weken. Wanneer het verzuim over de grens van 6 weken komt, is 10% van de werknemers ouder dan 45 jaar nog niet hersteld na 375 dagen. Bij de 55+ groep is dat zelfs 398 dagen.
Het aandeel psychisch verzuim blijft toenemen. Inzoomend op het langdurend verzuim (langer dan 6 weken) stijgt het aandeel psychisch verzuim per jaar;
16% van de werknemers ervaart burn-outklachten. 25% van de verzuimers met een burn-out zijn na 340 dagen nog niet hersteld. 1 verzuimdag kost gemiddeld € 250. Is een medewerker dus eenmaal getroffen door een burn out dan betekent dat dus niet alleen verlies aan productiviteit, maar ook een flinke verhoging van de verzuimkosten.
Het duurt bij werknemers die verzuimen met psychische klachten steeds langer voordat ze weer aan het werk zijn; gemiddeld 220 dagen in de eerste helft van 2018 ten opzichte van 197 dagen in 2017 en 167 dagen in 2016. Dit zit met name in het stressgerelateerd verzuim.
Bron: ArboNed en Oval