Na een flinke storm is het bijna onvermijdelijk. Heel veel schade. Gelukkig kunt u zich hiervoor goed verzekeren. Maar wat is er precies verzekerd? Welke verzekering biedt welke dekking en wat moet u doen als u schade heeft door een storm? We leggen het graag uit.
[info]
Tijdens een storm wordt veel schade veroorzaakt door bomen die ontworteld raken en op auto’s of woningen vallen. Ook rondvliegende dakpannen en puin veroorzaken veel schade. Het goede nieuws? Eenvoudige maatregelen kunnen veel schade voorkomen. Lees meer hierover in ons bericht stormschade voorkomen.
[/info]
Heeft u schade die door een storm, extreme neerslag of hagel werd veroorzaakt? Dan valt die schade vaak onder de dekking van uw inboedel, opstal- of autoverzekering.
[info]
Voor het KNMI is er pas sprake van een storm vanaf windkracht 9. Verzekeraars gaan echter al vanaf windkracht 7 uit van een storm.
[/info]
Iedere verzekeraar hanteert een eigen risico voor stormschade. Het eigen risico voor stormschade is meestal hoger dan voor andere schades. Meestal ligt dit tussen de € 200 en € 500. In uw polisvoorwaarden kunt u lezen voor welke schade u precies verzekerd bent en hoe hoog het eigen risico is. U kunt hiervoor natuurlijk ook contact met ons opnemen.
[info]
[/info]
U bepaalt samen met de verzekeraar hoe hoog de schade is. Daarbij wordt ook gekeken naar vervolgschade. Denk bijvoorbeeld aan scheurtjes in dakpannen die op een later moment toch nog lekkage kunnen veroorzaken.
Soms schakelt de verzekeraar een schade-expert in die langskomt om de schade vast te stellen. U mag ook zelf een eigen schade-expert inschakelen. Komen die twee er niet uit? Dan benoemen zij een derde deskundige die het laatste woord heeft. De verzekeraar vergoedt meestal de kosten voor die experts.
Soms komt er geen expert langs, maar vraagt de verzekeraar of u een schadeclaim wilt indienen, aangevuld met bijvoorbeeld foto’s en een factuur voor herstelkosten.
De verzekeraar zorgt ervoor dat een herstelbedrijf zo snel mogelijk de schade herstelt. Het is ook mogelijk dat de verzekeraar een bedrag uitkeert zodat u zelf het herstel kan regelen. Daarnaast is het belangrijk dat u ondertussen vervolgschade zo veel mogelijk probeert te voorkomen totdat herstel heeft plaatsgevonden.